• 3-ročný učebný odbor ukončený záverečnou skúškou s výučným listom, vyučovací jazyk: slovenský, bez prijímacej skúšky

      Absolvent učebného odboru 4580 H 02 chovateľ so zameraním na chov koní a jazdectvo je kvalifikovaný pracovník so širokým odborným profilom a primeraným všeobecným vzdelaním. Dokáže sa orientovať v celej oblasti chovu koní a jazdectve, je schopný vykonávať odborne základné a špecializované činnosti v chove koní. Pozná príznaky ochorenia koní, dokáže posúdiť ich zdravotný stav a príčiny ochorenia a poskytnúť im prvú pomoc. Kone predvádza a pomáha pri ich podkúvaní.

      Obsah vzdelávania

      Absolvent učebného odboru 4580 H 02 chovateľ so zameraním na chov koní a jazdectvo má základné vedomosti zo slovenského jazyka, potrebnú slovnú zásobu a vyjadrovaciu schopnosť v ústnom a písomnom styku. Pozná vybrané diela slovenskej a svetovej literatúry. Má základné znalosti z cudzieho jazyka, ktoré mu umožňujú bežnú komunikáciu s cudzincami a pri výkone svojej profesie.

      Absolvent pozná odbornú terminológiu používanú pri jazde na koni alebo v záprahu, postupy a princípy jazdy, metodiku a didaktiku výcviku jazdca a koňa. Hlbšie pozná a má osvojené princípy a metódy chovu koní, plemenitby, reprodukcie a odchovu koní, výživy a kŕmenia koní, ekonomiku, princípy a metódy manažovania chovateľského alebo jazdeckého zariadenia. Pozná zásady zoohygieny a prevencie chorôb a zranení koní, pomôcky, mechanizmy a inovované technické zariadenie stavieb používaných v chove koní. Praktická zložka prípravy sa uskutočňuje sa formou odborného výcviku.

      Absolvent učebného odboru vie vykonávať kvalifikované činnosti v chove koní, ošetrovanie všetkých vekových kategórií plemenných, športových, dostihových a ťažných koní, ich prípravu na pracovné využitie v sedle, záprahu, predvedenie koní na výkonnostné skúšky a športové súťaže. Vie riadiť traktor a vykonávať jeho bežnú údržbu.

      Pokračovanie v štúdiu

      Nadstavbové štúdium nadväzujúce na predchádzajúci odbor štúdia – študijný odbor 6403 L podnikanie v remeslách a službách - úplné stredné odborné vzdelania na úrovni ISCED 3A  a  získanie maturitného vysvedčenia.

      Zoznam absolvovaných predmetov počas trojročného štúdia

      Všeobecno-vzdelávacie predmety:

      Slovenský jazyk a literatúra
      Anglický jazyk / Nemecký jazyk
      Občianska náuka
      Etická výchova / náboženská výchova
      Biológia
      Chémia
      Matematika
      Informatika
      Telesná a športová výchova

      Odborné predmety:

      Chov koní
      Teória jazdy na koni
      Dostihový a súťažný poriadok
      Životospráva jazdca
      Technické zariadenia
      Technológia rastlinnej výroby
      Základy opráv
      Podkúvačstvo
      Ekonomika
      Úvod do sveta práce
      Základy živočíšnej výroby
      Výživa a krmovinárstvo
      Strojníctvo
      Motorové vozidlá
      Odborný výcvik