• 4-ročný študijný odbor ukončený maturitnou skúškou, vyučovací jazyk: slovenský

      Absolvent študijného odboru 4210 M 17 agropodnikanie - chov koní a jazdectvo je kvalifikovaný pracovník so širokým odborným profilom, ktorý je orientovaný na chov koní a jazdectvo a primeraným všeobecným vzdelaním.

      Uplatnenie absolventov: Absolventi štúdia sa môžu uplatniť ako kvalifikovaní prevádzkoví pracovníci v chove koní v súvislosti s chovom a odchovom, kŕmením, ošetrovaním a plemenitbou koní, vedenie výcviku rozličných úžitkových kategórií koní a výcviku jazdcov, vykonávanie praktickej činnosti jazdca spojenej s o zootechnickou a veterinárnou starostlivosťou o kone, samostatné a odborné riešenie otázky chovu a odchovu, reprodukcie, výživa a kŕmenia koní. Sú vyhľadávaní na trhu práce na Slovensku i v zahraničí. Absolventi sú dostatočne adaptabilní aj v príbuzných odboroch, logicky mysliaci, schopní aplikovať nadobudnuté vedomosti a schopnosti pri riešení problémov, schopní pracovať samostatne aj v tíme, sústavne sa vzdelávať, trvale zaujímať o vývoj svojho odboru štúdiom odbornej literatúry, ovládať metódy práce technika, dôležité odborné manuálne zručnosti a ciel'avedome, rozvážne a rozhodne konať v súlade s právnymi normami spoločnosti, zásadami vlastenectva, humanizmu a demokracie. Absolventi tohto študijného odboru sú pripravení aj na vysokoškolské štúdium predovšetkým v prírodovedných odboroch.

      Obsah vzdelávania

      Absolvent študijného odboru 4210 M 17 agropodnikanie - chov koní a jazdectvo má gymnaziálne vedomosti zo slovenského jazyka, potrebnú slovnú zásobu a vyjadrovaciu schopnosť v ústnom a písomnom styku. Pozná vybrané diela slovenskej a svetovej literatúry. Má pokročilé znalosti z cudzieho jazyka, ktoré mu umožňujú bežnú komunikáciu s cudzincami a pri výkone svojej profesie. Celé štyri roky štúdia sú v tomto odbore vyučované dva cudzie jazyky - Anglický jazyk a Nemecký jazyk.

      V oblasti všeobecno-vzdelávacích predmetov je zvýšená pozornosť venovaná prírodovednej oblasti, predovšetkým biológii, chémii, ktorých znalosti sú potrebné pre pochopenie odborných hipologických predmetov.

      V oblasti praktických vedomostí z chovu koní absolvent študijného odboru pozná a má osvojené základné princípy a metódy chovu koní, plemenitby, reprodukcie a odchovu koní, výživy a kŕmenia koní, výcviku koní a jazdcov. Pozná zásady zoohygieny a prevencie chorôb a zranení koní, technické pomôcky, mechanizmy a stavby používané v chove a výcviku koní, základy podkováčskej starostlivosti, základy sedlárstva a remenárstva. Ovláda odborné práce v súvislosti s chovom, odchovom, kŕmením, ošetrovaním a plemenitbou koní. Ovláda práce súvisiace so zapriahaním a prepravou koní. Ovláda výcvik rozličných úžitkových kategórií koní, vykonávať praktickú činnosť jazdca, opravy jazdeckej výstroje a práce spojené s podkúvaním koní.

      Vzdelávanie je v neposlednom rade zamerané na ekonomické princípy a metódy manažovania a prevádzkovania chovateľského, resp. jazdeckého zariadenia.  Absolvent má zručnosti pri práci s osobným počítačom a internetom. Vie efektívne využívať informačné a komunikačné technológie pre svoj osobný rast a výkonnosť v práci.

      Pokračovanie v štúdiu

      Pomaturitné štúdium zdokonaľovacie alebo inovačné, pomaturitné štúdium kvalifikačné, pomaturitné štúdium špecializačné, vyššie odborné štúdium, štúdium na vysokej škole.

      Zoznam absolvovaných predmetov počas štvorročného štúdia

      Všeobecno-vzdelávacie predmety:

      Slovenský jazyk a literatúra
      Nemecký jazyk
      Anglický jazyk
      Občianska náuka
      Dejepis
      Etická výchova / náboženská výchova
      Matematika
      Informatika
      Telesná a športová výchova
      Chémia
      Biológia

      Odborné predmety:

      Chov koní
      Teória jazdy na koni
      Súťažný poriadok
      Etológia koní
      Stavby, stroje, zariadenia
      Hygiena a prevencia
      Základy kováčstva a podkováčstva
      Pedagogika tréningu
      Základy sedlárstva a remenárstva
      Hipoterapia
      Mechanizácia
      Pestovanie rastlín
      Chov hospodárskych zvierat
      Ekonomika
      Podnikanie a služby
      Písanie na stroji a korešpondencia
      Účtovníctvo
      Motorové vozidlá
      Odborná prax