• Kôň roka 2022 - súťaž žiakov v predvádzaní koní

          • V rámci výstavy „Kôň 2022“ sa 10.9.2022 v Trenčíne - Nozdrkovciach konal ďalší ročník projektu Zväzu chovateľov koní Slovenska so strednými odbornými školami, ktoré vzdelávajú žiakov v odboroch so zameraním na chov koní a jazdectvo.

            Vo vypísanej súťaži sa posudzovalo predvedenie koňa jednotlivými žiakmi, pričom sa hodnotilo: ustrojenosť predvádzajúceho žiaka, postavenie koňa v základnom zootechnickom postoji, predvedenie koňa v kroku a kluse. Podmienkou účasti v súťaži bolo denné štúdium na SOŠ a vek od 15 do 19 rokov. Kone do súťaže si jednotliví žiaci losovali.

            Zo súťaže si 3. miesto v kategórii jednotlivec odniesla žiačka 4. ročníka študijného odboru 4210 M 17 agropodnikanie – chov koní a jazdectvo zo SOŠ chovu koní a služieb v Šali Eliška Pišojová!

            V konkurencii stredných odborných škôl výborne prezentovali svoje teoretické vedomosti a praktické zručnosti nadobudnuté počas doterajšieho štúdia aj ďalšie naše žiačky - Nina Turňová a Miroslava Orolínová takisto žiačky 4. ročníka študijného odboru 4210 M 17 agropodnikanie – chov koní a jazdectvo.

            Celkovo sa družstvo našich dievčat pod vedením hlavného majstra Romana Mladého umiestnilo na krásnom 2. mieste!

            Nielen účasťou na športových jazdeckých podujatiach, ale aj predvedením konštitúcie a estetiky jazdeckého koňa sa rozvíja komplexná osobnosť jazdca a chovateľa koní, čo je jedným z hlavných výchovno-vzdelávacím cieľov na SOŠ chovu koní a služieb Šaľa.

             

            Dievčatám blahoželáme a Romanovi Mladému ďakujeme za prípravu!

          • OZNAM

          • Z prevádzkových a organizačných dôvodov udeľujem piatok 16.9.2022 pre žiakov školy riaditeľské voľno. Vyučovanie bude končiť v stredu 14.9.2022  5. vyučovacou hodinou.

            Nástup na školský internát je 18.9.2022 od 14:00 hod.

            Vyučovanie pokračuje v pondelok 19.9.2022 podľa rozvrhu.

          • Poplatky za ubytovanie a stravu  školskom roku 2022/2023

          • Školská jedáleň

            Na základe prijatia VZN NSK č. 3/2019 o výške príspevkov na čiastočnú úhradu nákladov v ŠI a v ZŠS v zriaďovateľskej pôsobnosti NSK, riaditeľka školy určila výšku príspevku na čiastočnú úhradu nákladov v školskej jedálni pri SOŠ chovu koní a služieb, Štúrova 74, Šaľa od 01.09.2022 nasledovne:

            celodenná strava:  4,03 €  

            v tom:

            raňajky:   0,73 €

            desiata:   0,60 €

            obed:       1,41 €

            večera:    1,29 €

             

            Poplatok za stravu sa uhrádza na číslo účtu: SK33 8180 0000 0070 0030 9261

            (Do poznámky pre prijímateľa uveďte meno, priezvisko, triedu žiaka a mesiac, za ktorý stravu uhrádzate)

            Záloha za stravu na mesiac september je 76,57 €. V mesiaci október s a vykoná vyrovnanie stravy ( zúčtovanie za prechádzajúci školský rok 2021/2022).

            Od novembra 2022 prosíme rodičov o zriadenie trvalých príkazov na úhradu.

            V prípade nejasností môžete kontaktovať vedúcu školskej jedálne - Eleonóra Petrová na tel. č. 031/ 771 23 20.

             

            Školský internát

            Výšku príspevku na čiastočnú úhradu nákladov za ubytovanie žiaka v školskom internáte pri SOŠ  chovu koní a služieb, Štúrova 74, Šaľa je od 01.09.2022 v sume 25,00 €.

            Poplatok za ubytovanie sa uhrádza na číslo účtu:  SK74 8180 0000 0070 0030 9202

            ( Do poznámky pre prijímateľa uveďte meno, priezvisko, triedu žiaka a mesiac, za ktorý stravu uhrádzate)

            V prípade otázok môžete kontaktovať hlavného vychovávateľa - Mgr. Ivan Vaško na tel. č. 031/ 771 40 85.

          • 5. september 2022

          • Milí žiaci,

            1. školský deň sa začína 5. septembra 2022 o 8,00 hod. v jednotlivých triedach. 

            Žiaci sú povinní pri nástupe do školy, resp. už na školský internát predložiť Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti - cez EduPage alebo v písomnej podobe. 

            Nástup na školský internát je v nedeľu 4.9.2022 od 14:00 do 20:00.

            Tešíme sa na Vás! 

          • Letné aktivity školy v programe Erasmus+

          • Aj keď sme vyučovanie na SOŠ chovu koní a služieb v Šali v júni ukončili, niektoré aktivity na našej škole pokračovali ďalej aj počas letných prázdnin.

            Od 29. 6. 2022 do 19. 7. 2022 sme nadviazali na úspešnú stáž z roku 2019 v španielskej Málage a 8 našich žiačok študijného odboru agropodnikanie so zameraním na chov koní a jazdectvo sa zúčastnilo odbornej mobility na ranči Club Hípico Los Caireles (www.loscaireles.es).
            Tento jazdecký klub sa nachádza v krásnom prostredí 5 minút od centra Marbelly a je zameraný predovšetkým na tréning drezúry na andalúzskych koňoch. Vzhľadom k tomu, že poskytuje jazdecké kurzy pre všetky vekové kategórie, je najvhodnejším typom prijímajúcej organizácie nielen pre osvojenie si návykov v každodennej chovateľskej prevádzke, ale aj pre získanie nových jazdeckých zručností v autentickom prostredí s ušľachtilými koňmi.
            Vzdelávací obsah stáže teda zahŕňal starostlivosť o kone, kŕmenie, čistenie, ošetrovanie a samozrejme jazdenie v rámci pracovného jazdenia i drezúrneho tréningu pod vedením majiteľa klubu Adolfa Torresa Gaspara, ktorý vysoko ocenil jazdeckú a odbornú zdatnosť našich žiačok ako aj existenciu strednej odbornej školy zameranej na chov koní a jazdectvo.
            Napriek náročnému programu boli žiačky Španielskom nadšené a veľkou odmenou im bolo výborné hodnotenie a pochvala za výbornú reprezentáciu našej školy, nášho mesta, Nitrianskeho samosprávneho kraja a Slovenska.
            Po úspešne absolvovanej stáži programu Erasmus+ všetky žiačky obdržia tzv. Europass Mobility, ktorý popisuje ich vedomosti, zručnosti a kompetencie nadobudnuté v Španielsku.
            Veríme, že tento nadviazaný kontakt prinesie zvýšenie záujmu našich žiakov o drezúru, ktorá je jedným z najatraktívnejších olympijských športov. Pre našich žiakov plánujeme v tradícii „drezúrnych“ mobilít v Málage a okolí pokračovať aj v ďalších rokoch a tým zvyšovať kvalitu odborného vyučovania, výcviku i obohatiť profesijný profil našich žiakov.


            Počas horúcich letných dní absolvovali pedagógovia SOŠ chovu koní a služieb v Šali aj vzdelávací kurz zameraný na inklúziu zdravotne postihnutých študentov do vzdelávacieho procesu v rámci programu Erasmus+ v portugalskom meste Braga.
            Pod záštitou partnerskej organizácie Bragamob si vymenili najnovšie skúsenosti, podnety a edukačné postupy s lektormi a kolegami z Portugalska a Turecka. Veríme, že najnovšie poznatky v oblasti inklúzie umožnia lepšiu integráciu žiakov a tým rast kvality a prístupnosti vzdelávacieho obsahu na základe individualizovaného prístupu
            pedagógov.


            Ďalšie letnou aktivitou v rámci programu Erasmus+ bola prípravná návšteva  v nemeckom meste Schkeuditz, kde v  spolupráci so združením Vitalis Gut Wehlitz pripravujeme jesennú stáž pre našich žiakov u nového partnera na zámku Gundorf v oblasti chovu koní a jazdectva.
            Pre medzinárodnú kompatibilitu je stáž plánovaná v súlade s európskymi princípmi ECVET. Projekty a moduly môžu byť implementované do odborného vzdelávania a prípravy a školských osnov vysielajúcej školy. Stáž je plánovaná podľa štandardov nemeckého systému duálneho odborného vzdelávania a prípravy.

          • Erasmus+ v španielskej Málage

          • Aj keď školský rok na SOŠChKaS Šaľa sme úspešne ukončili, niektoré aktivity pokračujú ďalej.

            Aktuálne fotografie z úvodného dňa na ranči Club Hípico Los Caireles, kde sa žiačky zo študijného odboru agropodnikanie so zameraním na chov koní a jazdectvo zúčastňujú odbornej mobilitnej stáže Erasmus+ do 19. 7. 2022, ktorú organizačne zabezpečujeme v spolupráci s Ekip Europa - Zuzana Vančová.

            Prajeme im krásne zážitky, veľa nových jazdeckých skúseností a vedomostí...

          • Voľné miesta do 2. kola prijímacieho konania

          • Riaditeľka Strednej odbornej školy chovu koní a služieb, Šaľa v zmysle  § 66 ods. 6 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov po prerokovaní v pedagogickej rade  vyhlasuje 2. kolo prijímacieho konania na voľné miesta do 1. ročníka v nasledovných  učebných odborov a študijného odboru v šk. roku 2022/2023 podľa schválených kritérií  na PS v šk. roku 2022/23.

            Študijný odbor:

            4210 M 17 agropodnikanie - chov koní a jazdectvo

             

            Učebné odbory: 

            6444 H čašník, servírka

            6445 H kuchár

            4580 02 H chovateľ - chov koní a jazdectvo

            Prijímacie skúšky v  2. kole sa uskutočnia 21.6.2022.

            Zákonný zástupca podá prihlášku do školy  elektronicky alebo v papierovej podobe, potvrdenú riaditeľom základnej školy, najneskôr do 13.6.2022.

             

             

          • Prijímacie skúšky na školský rok 2022/2023

          • Termíny konania prijímacích skúšok do študijného odboru 4210 M 17 agropodnikanie - chov koní a jazdectvo:

            1. termín prvého kola        2. máj 2022  (pondelok ) 

            2. termín prvého kola        9. máj 2022  (pondelok ) 

            Časový harmonogram: 

            8:30 – 9:05 hod.        registrácia žiakov, úvodné pokyny

            9:05 – 9:35 hod.        test zo slovenského jazyka a literatúry

            9:35 – 9:40 hod.        prestávka

            9:40 – 10:10 hod.      test z biológie

            Miesto konania: budova školy, ul. Kráľovská 48, Šaľa

            Uchádzači o štúdium budú o termíne informovaní pozvánkou, ktorá im bude doručená poštou, alebo správou v edupage (podľa toho, akým spôsobom bola našej škole doručená prihláška na štúdium). V pozvánke bude žiakovi pridelený kód, pod ktorým budú  18.5.2022 zverejnené výsledky prijímacích skúšok na našej webovej stránke.

             

          • Maturity v sedle

          • O tom, že maturita nie je len formalita, sa dnes presvedčili naši žiaci v študjnom odbore 4210 M 17 agropodnikanie - chov koní a jazdectvo, ktorí absolvovali praktickú časť maturitnej skúšky.

          • @upracmeslovensko

          • Pri príležitosti Dňa Zeme sme sa aj my zapojili do projektu Upracme Slovensko a skultúrnili okolie školy.

            Ruku k dielu priložili pedagogickí a nepedagogickí zamestnanci školy. Všetkým účastníkom ďakujeme!

          • Veľkonočné prázdniny: 14.4.2022 - 19.4.2022

          • V čase od 14.4.2022 do 19.4.2022 sú Veľkonočné prázdniny. Nástup na školský internát je 19.4.2022 od 16:00 hod. Vyučovanie pokračuje 20.4.2022 podľa rozvrhu.

             

            Pučiace stromy, rozkvitnuté lúky a vtáčí štebot nám potichu šepkajú, že prichádzajú sviatky Veľkej noci. Želáme Vám, aby tieto dni naplnili Vaše srdcia pokojom a rodinnou pohodou. Krásne Veľkonočné sviatky!

          • Miriam Kmeťová zo študijného odboru agropodnikanie - chov koní a jazdectvo obsadila na krajskom kole SOČ 3. miesto

          • Naša šikovná maturantka Miriam Kmeťová zo študijného odboru agropodnikanie - chov koní a jazdectvo sa na krajskom kole stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ) so svojou prácou na tému "Vyhodnotenie úspešnosti arabských koní chovaných na Monty ranči vo vytrvalostnom jazdení – endurance" umiestnila na krásnom 3. mieste!

            Mirke blahoželáme k skvelému úspechu a Mirkinej konzultantke pani učiteľke Anikó Vágóovej ďakujeme za jej odborné vedenie a cenné rady!

          • Druhé číslo Kentaura práve uzrelo svetlo sveta

          • S radosťou vám oznamujeme, že po milých ohlasoch sme sa pustili aj do druhého čísla nášho školského časopisu a v pondelok vás bude čakať na katedre, dovtedy si ho môžete prelistovať aspoň tu. Ďakujeme za príspevky, tešíme sa na ďalšie.

            Prajeme krásny víkend, zdravíme z redakcie